Zink coating

Zink coating toepassen

Zink is een veel gebruikt materiaal om staal te ondersteunen. Dit wordt gedaan door zink op het staal aan te brengen, om het staal tegen roest te beschermen. Echter is zink niet onverwoestbaar. Het is dan ook van belang om zink aandacht te geven in de vorm van een specifieke coating. Door zink van een coating beschermlaag te voorzien, verleng je de levensduur van het zink. Daarnaast zorgt de beschermlaag er ook voor dat je het oppervlak eenvoudiger schoon maakt. Gemakkelijker schoonmaken betekent ook dat de maandelijkse kosten voor schoonmaak vermindert worden. Schimmels, vuil en het weer worden dankzij de zink coating buiten gehouden.

Zink coating voorbereiden

Wil je zink coating aanbrengen? Voordat we aan de slag kunnen met het coaten van zink, is het belangrijk dat we het oppervlak van het zink materiaal grondig schoonmaken. Door het oppervlak goed schoon te maken, kan de zink coating beter hechten aan het oppervlak. Ook zorgt een grondige schoonmaak voor een egale afwerking. INVICOAT legt uit hoe je zink schoonmaakt:

Benodigdheden:

 • Vochtige doek / borstel
 • Mild schoonmaakmiddel
 • Schoonmaakazijn
 • Zinkreiniger
 • Schuurpapier

Stappenplan zink schoonmaken:

 1. Zorg ervoor dat de vochtige doek of borstel voorzien is van mild schoonmaakmiddel. Vervolgens gebruik je de vochtige doek of borstel om vuil en vlekken van het zink materiaal te verwijderen.
 2. Nadat je het zink schoon hebt gemaakt met mild schoonmaakmiddel, kun je met schoonmaakazijn de laatste hardnekkige vlekken van het zink verwijderen. Let op: laat het schoonmaak azijn eerst een aantal minuten inwerken voor optimaal resultaat. Tot slot neem je met een vochtige doek de laatste vuildelen af van het zink.
 3. Reinig het oppervlak met een zinkreiniger.
 4. Verwijder roestvlekken met schuurpapier zodat het oppervlak geschikt is om de zink coating aan te brengen.
 

Hoe breng je zink coating aan?

Heb je het oppervlak van het zink materiaal goed schoongemaakt? De volgende stap is het coaten van het zink. Er zijn verschillende manieren om zink te coaten. De wijze waarop je de zink coating aanbrengt heeft te maken met hoe groot het oppervlak is en welke vorm het oppervlak heeft. 

 1. Om te beginnen is het van belang dat het zink oppervlak droog is. 
 2. Door een laagje grondverf op het zink oppervlak aan te brengen, kan de zink coating beter hechten. Je kunt er ook voor kiezen om deze stap over te slaan.
 3. Vervolgens kun je met behulp van een kwast, roller of spuitpistool het zink coaten. Kies de voor jou geschikte tool. Kleine oppervlaktes kun je bijvoorbeeld eenvoudig met een kwast coaten.
 4. Nadat je de eerste laag coating hebt aangebracht, kun je ook een tweede laag coating aanbrengen. Deze tweede laag coating zorgt voor extra bescherming van het zink oppervlak. Let op: zorg er voor dat de coating laag die je aanbrengt droog is voordat je een nieuwe laag aanbrengt.